petak, 25. srpnja 2014.

Laneno sjeme sadrzi jednaku kolicinu omega - 3 masnih kiselina kao i riblje ulje ? !

Ljekovita svojstva lana


Početkom 20. stoljeća lan je bila vrlo popularna biljka u ovim prostorima jer se koristila za izradu odjeće u kućnoj radinosti.
Najviše ljekovitih svojstava lana nalazi se u sjemenkama biljke, no ona su danas relativno slabo poznata i zanemarivana te se lan povezuje gotovo isključivo s tekstilnom industrijom.

Ljekovita svojstva lana

Sjemenke su bogate vitaminima, tiaminom, riboflavinom, folnim kiselinama i mineralima (bakar, magnezij, mangan,fosfor, selen, željezo). Osobito su bogate omega-3 masnim kiselinama, najbogatiji su njihov biljni izvor te ih sadrže čak dvostruko više nego riblje ulje.
Laneno ulje se dobiva hladnim prešanjem sjemenki lana te tako i zadržava sva dobra svojstva sjemenki. Dnevna konzumacija lanenog ulja, jedne žličice dnevno, pomaže zdravlju srca, krvožilnog sustava, debelog crijeva i kože.
Laneno ulje osnažuje imunitet, smanjuje tegobe kod dijabetesa stabiliziranjem šećera u krvi te može pomoći kod gubitka viška kilograma. Sastojci lanenog ulja također imaju snažno djelovanje na stanice raka i djeluju preventivno kod sprečavanja moždanog udara te srčanog infarkta. Pomaže kod bolesti kao što su ateroskleroza, upala mokraćnog mjehura, artritisa, upale zglobova te žućnih kamenaca.

Laneno ulje djeluje gotovo na cijelo tijelo, a iako je dovoljno uzimati ga samo svaki dan ujutro u čajnoj žličici, ono se može iskoristiti i kao odličan prehrambeni proizvod.
Ima veoma slab miris i blag okus što ga čini odličnim dodatkom raznovrsnim jelima. Može se umiješati u svježi kravlji sir te je taj recept odličan za održavanje zdravlja i tjelesne težine. Može se jesti kao dodatak salatama, ali je iznimno važno paziti da se ulje ne zagrije jer tako gubi svojstva te mogu nastati neke štetne stvari. Zbog toga se laneno ulje ne koristi za kuhanje.
Laneno ulje se brzo kvari ako je izloženo svjetlosti i višim temperaturama. Treba ga čuvati zatvorenoga u hladnjaku i paziti da se ne pokvari jer kod kvarenja razvija neugodni miris i oslobađa štetne molekule.

  • Laneno ulje Lan je jedan od najstarijih biljaka livadnog cvijeta na svijetu, a još se zove i preslej ili ćeten te se koristi i za tkanine. Njegove sjemenke imaju ljekovita svojstva pa se koristi u zdravstvene svrhe za održavanje zdravlja. Danas više nije toliko poznat izvan područja o zdravoj prehrani iako ima ...
  • Lanene sjemenke Jeftine su, poput ribe mogu zadovoljiti potrebe organizma za dostatnom količinom omega 3 masnih kiselina i ugodna okusa, slična onomu mladih, tek oguljenih oraha. No, skrivaju li lanene sjemenke, osim navedenih, još neka zdravlju neprocjenjiva bogatstva?


Nema komentara:

Objavi komentar