četvrtak, 24. srpnja 2014.

Razlika izmedu domacih kozmetickih preparata i kupovnih

Da li ste se IKAD zapitali sto se nalazi u vasoj omiljenoj NIVEI , 

GARNIER , LOREAL ili nekoj drugoj kremi ?


Vodjena cinjenicom da je koza najveci organ naseg tijela , te da sve sto nanesemo na nasu kozu ( kreme , losioni , mlijeka i sl ) dolazi u nas krvotok u roku od 7 minuta , odlucila sam napraviti jednu komparaciju sastojaka domacih i " brendiranih " krema . Na taj nacin zelim " otvoriti oci " onima koji " padaju " na dobru reklamu , dizajn pakovanja i sl marketinske trikove.

Parabeni – najčešći su ethyl, methyl, butyl i propylparaben uz isopropyl i isobutyl. Koriste se za sprječavanje rasta mikroba jer im se samim time produljuje potencijalno vrijeme stajanja na policama. Zvuči pozitivno dok vam ne kažem da ponegdje uzrokuju iritacije kože, alergije i osipe, ali im je najgore svojstvo to što su slični našim spolnim hormonima, zbog čega ih tijelo zamijeni za one “naše” i počne ih “slušati” (takve se tvari zovu ksenoestrogeni), što radi disbalans u trenutnom endokrinom sustavu i hormonskoj ravnoteži. Posljedice su tumori dojki i poticanje sterilnosti, a smatra se da su upravi oni uzrok tome da današnje generacije, pogotovo curice, sve ranije ulaze u pubertet.

Diazolidinyl Urea, Imidazolidinyl Urea, DMDM Hydantoin

Dermatolozi su ustvrdili da su ovi sastojci krivi za kontaktne dermatitise, bolove u zglobovima, alergije, depresije, bolove u prsima, hroničan umor, vrtoglavice, nedostatak sna itd. Izloženost njima može iritirati respiratorni sistem i uzrokovati astmu, teški kašalj i općenito respiratorne probleme.

Formaldehid
– nastavak na gornji dio. Ako imate Eveline 8in1, jesu vas ikada pekle oči dok biste bili preblizu otvorenom laku? To je zato jer formaldehid isparava i iritira, nagriza sluznice, kao što su oči i gornji dišni putevi. Također snažan prezervativ, no jednako tako i snažan karcinogen jer izaziva točkaste mutacije. On je astmatogen, neurotoksin i teratogen (znači da uzrokuje malformacije ploda, odnosno nerođene bebe se rađaju s tjelesnim i mentalnim “pogrješkama”), potiče osjetljivost kože i pluća te je jednako tako i gastrointestinalno- te hepatotoksičan (štetan za probavni sustav i jetru). Ako vidite da na proizvodu piše da sadrži DMDM Hydantoin, ureine komponente, metenamin, bronopol (2-bromo-2-nitropropan-1,3-diol) ili određene quaterinume, onda znate da unutra ima i formaldehida. I jedan fun fact – jedna petina proizvoda kozmetike i osobne higijene u SAD-u sadrži komponente koje otpuštaju formaldehid, stoga nimalo ne začuđujuće činjenica da više Amerikanaca razvija kontaktne alergije nego Europljani.

Quaternium -15, Quaternium-7, Polyquaternium-7

– odavno je poznat kao toksikant za ljude, no nije li onda čudno zašto ga se često nalazi u kupkama za nježnu kožu beba i sličnim gelovima za tuširanje? Zapravo relativno često nailazim na njega i, iako sam po sebi nije kancerogen, već sam gore napomenula da se raspada na formaldehid, koji onda tek stvara probleme. Najviše ih viđam po proizvodima za kosu (tipa za slabu kosu) ili u gelovima za tuširanje. Također, on je i alergen i potiče nastajanje kontaktnog dermatitisa na osjetljivoj koži. Ipak, moram napomenuti da nisu svi quaterniumi loši! Tko god im je davao imena, očito je preskočio grupiranje pri imenovanju spojeva i sve ih strpao pod isto ime, iako mogu međusobno biti jako različiti. Na primjer, Quaterinum-18 ima bazu od dugolančanih masnih kiselina, dok je Quaterinum-80 na silikonskoj bazi, a oba su daleko od strukture štetnog Quaterniuma-7!
Naftni derivati
– širok je spektar sastojaka koji ovdje spadaju, a najčešće se koriste kao emolijensi ili podmazivači, no masovno ih ima i u maskarama. Naći ćete ih pod nazivima poput petrolatum, vazelin, petroleum jelly, mineralna ulja… Vjerujem da ste svi barem jednom u životu (ili ako niste, stignete) mazali suho lice, grube pete ili tvrde laktove vazelinom i koža je bila super mekana i glatka. Nda. Što ako vam kažem da taj vazelin nije nimalo nahranio kožu, već ju samo zamastio, začepio joj pore i onemogućio da diše? Jedna večer s vazelinom neće napraviti ništa kataklizmičkih razmjera, no višestruko i opetovano korištenje dovodi do toga da će koža postati podložna aknama i početi prerano stariti. Koliko god mi ne htjeli u to povjerovati, vazelin je i uvijek će samo stvarati masni film na koži, kao barijeru između nje i okoliša, zbog čega ne bude mogla “disati”. Ok, zadržava to malo njene vlage što ima sama po sebi, no jednom kada ju potroši, potrebna joj je nova doza, koju većim dijelom prima iz zraka, a ako je preko nje debeo sloj koji ne dopušta prolazak vlage, što će se dogoditi s njom? Počet će dehidrirati, sušiti se i guliti i otud prerano starenje. Jednako tako taj film zadržava i svu nečistoću na njoj. I kao da to nije dosta, njegovi su derivati vrlo često kontaminirani nečistoćama pri proizvodnji, poput PAH-ova (policiklički aromatski ugljikohidrati) i 1,4-dioksana, koji su klasificirani kancerogeni. (Usput, dioksana imate na tone u roštilju :D) Kanada se osigurala i proglasila ga mogućim kancerogenom, mogućim mutagenom i sumnja se da je toksičan za okoliš.

SLJEDECI PUT KADA BUDETE UZIMALI VASU OMILJENU KREMU , DOBRO RAZMISLITE DA LI ONA ZAISTA POMAZE VASOJ KOZI

   

Nasa preporuka : Prirodna kozmetika "MENTHA" koja je izradjena od 100% domacih pcelinjih proizvoda bez dodatka vjestackih mirisa i emulgatora.

PRIRODNA KOZMETIKA "MENTHA" DODIR LUKSUZA NA VASOJ KOZI !!

Nema komentara:

Objavi komentar